Happy body = happy mind & happy heart

Yogatherapie is een combinatie van adem, tai chi, yoga, pilates en meditatie. Om het lijf, hoofd en hart weer bewust te laten zijn van elkaar.

Luister naar jouw lijf, luister naar jouw hart.

  • Yogatherapie
  • Pilates als therapie
  • Lichaamsgerichte coaching
yogatherapie

Yogatherapie

Yoga is therapie voor het lichaam, de geest en daarom ook voor hart en ziel. Want het brengt niet alleen de chakra’s in balans, de meridianen weer in beweging. Het opent ook je borst. Daarmee opent het ook figuurlijk je hart. Maar krijg je ook meer ademruimte.

Alles wat je lichamelijk doet, zal uiteindelijk ook altijd effect hebben op je geest en hart. Net als wat je voelt in je hart en denkt met je geest, uiteindelijk ook effect heeft op je lijf.

Pilates als therapie

De pilatesvorm die ik heb geleerd is zonder attributen. Je gebruikt alleen jezelf. Dit vergt discipline omdat je veel kracht moet putten uit je lijf. Wat ook veel wilskracht vraagt en stress geeft. Hier adem je doorheen. Zo leer je dat ook voor je dagelijks leven.

Tevens leer je jouw doorzettingsvermogen te trainen als een spier. Doordat je jouw houding goed uit moet blijven voeren. In rust en met volledige concentratie. Dit maakt je sterk in body, mind en soul.

Lichaamsgerichte coaching

Yogatherapie tesamen met pilates is eigenlijk een lichaamsgerichte therapie of coach vorm. We gaan namelijk niet alleen het lichaam trainen maar ook de geest en het gevoelsleven. Samen met de spirituele anatomie, leer je jezelf beter kennen dan ooit te voren.

Het is niet voor niets een hype die blijft. En die telkens weer opnieuw opduikt. Hetzelfde geldt voor ademhalingsoefeningen, meditatie en tai chi (dan wel gemoderniseerd).

Yogatherapie

We beginnen met een ademhalingsoefening zodat je jezelf aard en in het hier en nu komt. We kunnen direct zien of je hier al blokkeert of niet. Wat zal laten zien of je genoeg ademruimte neemt voor jezelf. Oftewel of jouw eigen persoonlijke ruimte inneemt of dat je je misschien vast voelt zitten, jezelf klein houd, o.i.d.

Daarna gaan we door naar een gemoderniseerde tai chi oefening. Hierin kunnen we direct zien hoe de coördinatie is, hoe het lichaam communiceert met het brein. Dat kan betekenen dat je een goed lichaamsbewustzijn hebt of niet. Misschien klinkt ‘lichaamsbewust’ zweverig, maar het is iets wat heel natuurlijk is. Zelfs dieren hebben het, of niet.

Dan gaan we naar yoga, de soepelheid, balans, kracht, uithoudingsvermogen langer in een houding te blijven laat zien: Hoeveel flexibiliteit je hebt voor jezelf en je leven. Maar ook hoeveel discipline je hebt over jouw emoties, gedachten en lijf. Tevens is het hierin heel interessant om te zien wie naar de beperkingen van het lichaam luistert en wie niet.

In de piek gaan we over naar pilates. De ademhaling verandert, de kracht komt op core en rug tezamen met coördinatie. Je hebt lichaamsbewustzijn nodig om zelf in de gaten te blijven houden hoe je de oefening uitvoert. Alles komt samen. En dit kan letterlijk laten zien hoeveel innerlijke kracht (core) je benut en hoe sterk je achter jezelf staat (rug).

We eindigen met yinyoga en een welverdiende meditatie. Ook daarin leer je jezelf over te geven aan de stilte op fysiek en geestelijk niveau. Of dat lukt of niet laat zien hoeveel discipline je hebt over je eigen gedachten en gevoelens. En of er onbewuste gedachten omhoog komen waar je misschien aan wil werken.

Yogatherapie is dus een echte therapievorm gericht op het lichaam, geest en hart.

Yoga en pilates

Ik heb 6 jaar yoga en 5 jaar pilates gegeven. Gelukkig ben ik gecertificeerd en heb ik me daarna altijd blijven verdiepen in het lichaam, beweging, fascia, voeding, barefoot, etc.

Energetisch lichaam

In yogatherapie is het natuurlijk ook belangrijk om het energetisch lichaam te kennen i.v.m. eventuele blokkades, klachten en welke oefeningen erbij passen.

Fascia

Dit is het vlies om botten en spieren heen. Een vlies die ervoor zorgt dat je soepel kan bewegen, of juist niet. Dit vlies is gekoppeld aan sterke emoties. En gelukkig kan yogatherapie helpen.

Spirituele anatomie

Energie en lichaam zijn één. Dat is voor mij niets spiritueels. Wat wel spiritueel is voor mij, zijn waar lichaamsdelen en richtingen van het lijf symbool voor staan.

Beweging als medicijn – yogatherapie

Ik kan hier wel het nu gaan uitleggen van bewegen. Maar mijn klanten weten in principe de basis ervan wel. We weten eigenlijk allemaal wel dat we meer moeten bewegen, gezonder moeten eten en meer naar buiten moeten. Wat veel interessanter is, is wellicht de symboliek achter ons leven en waarom we er niet toe komen.

Want een stijf lijf, is vaak ook een stijf leven. Wanneer de energie in je lijf niet stroomt, dan gaat het ook stagneren in je dagelijks leven en omgeving. Denk aan werk, relaties, hobbies, dromen en doelen.

Zo ook met een zwakke rug. De rug staat voor ‘ruggengraat’ hebben: Iemand die standvastig is. Dus iemand die achter zichzelf staat, midden in het leven, voor zichzelf en andere opkomt, etc. Een zwakke ruggengraat betekent dus dat je je makkelijk laat beïnvloeden door anderen. Elk spreekwoordelijk gezegde bevat een oude wijsheid.

Yogatherapie met pilates, ademhaling en slow movement door de (moderne) tai chi. Zorgt dus voor flexibiliteit in lijf, hoofd, hart en leven. Een sterke ruggengraat en sterke core. Waardoor je dus ook jouw persoonlijkheid versterkt.

Testimonials

Wat klanten en cursisten zeggen:

Anoniem – yoga

“voorbeeld tekst”

Anoniem – meditatie

“voorbeeld tekst”

Anoniem – pilates

“voorbeeld tekst”
yogatherapie

Buitenyoga of privé yoga? Als yogatherapie.

Het was een droom die uitkwam, terwijl ik niet eens wist dat ik die droom had: Dat is buitenyoga voor mij. De kracht van de natuur, de schapen die mee gingen rusten op de meditaties, de onstabiele ondergrond. Alles werkt mee om de yoga, ademhaling, meditatie en pilates nog beter als therapie te kunnen gebruiken.

Je kunt dus kiezen voor small group training in de Vennebulten (Heelweg-Varsseveld) of privéles.