Samhain 2021

samhain 2021

Voor mij is dit het mooiste feest van het jaar. Een nieuw begin, een verdieping, en heldere boodschappen van onze dierbare overledenen. Mijn inziens een magische tijd. Halloween, allerzielen en allerheiligen zijn wat mij betreft magische dagen! Maar liever noem ik ze Samhain en dias de los muertos. Waarom? Omdat dit de namen zijn van onze voorouders, hun gebruiken heeft het Christendom (gelukkig) overgenomen. Zodat uiteindelijk toch niet alles is verbrand. Maar hoe vier je dan Samhain 2021 op een ancestral manier?

Waar komt Samhain oorspronkelijk vandaan?

Door als eerste Samhain te leren kennen en dias de los muertos te bekijken, kunnen we zien hoe mensen vroeger naar overleden dierbaren keken. Maar ook hoe zij naar het overlijden zelf keken. En wat zij vonden van het leven en de dood. In mijn ogen was er door hun spiritualiteit en gedegen kennis een heel mooie balans. Waardoor zij eerbied hadden voor het lichaam en de natuur. Daar het lichaam, gemaakt door moeder aarde, het leven mogelijk maakte. Het was een deel van het bestaan. En de ziel of de geest die daaraan gekoppeld was. Werd met dezelfde eerbied behandeld. Ook al was het niet zichtbaar, tastbaar of te bewijzen.

Het leven werd daarom gevierd net als het overlijden. Wat voor hun meer een overgang was naar een leven waar wij als levenden nog geen weet van hebben. En gelukkig is daar dan de sluier die met Samhain gelift wordt. Een sluier die ervoor zorgt dat wij levenden gescheiden zijn met de overledenen. Door dit prachtige fenomeen die ongeveer 2 weken duurt maar begint aan het eind van oktober á begin november. Kunnen we toch even heel dichtbij onze geliefden komen. Even contact zoeken. Ongeacht of je nu een priesteres was of een druïde, een sjamaan of medicijnman. Iedereen deed hieraan mee.

Er werden vreugde vuren ontstoken, om de donkere periode aan te kondigen en het licht te eren. Om het leven te eren en de overleden dierbaren. Maar ook om entiteiten en negatieve energieën te weren. Juist nu het zo donker werd.

Dias de los muertos

Bij dias de los muertos, wat nu nog steeds in Mexico wordt gevierd, werd een zelfde soort feest gehouden. Op 1 en 2 november werd er gefeest. De eerste dag werden de doden geëerd. Door hun foto’s op een altaar te plaatsen. Eventueel te vasten of in ieder geval offers te brengen. Ook ging men allemaal naar de graven van hun overleden dierbaren. En versierde hun grafstenen met bloemen. Voornamelijk de calendula, het fleurige oranje en de medicinale krachten kwamen hier mooi in uit. Op dag 2 werd het leven gevierd.

Het was een tijd om met de hele familie samen te komen, het liefst nog met het hele dorp. En het leven werd gevierd door en met de kinderen. Hun grote dromen of kleine, waren enorm veel waard. Ze werden serieus genomen in hun gedrevenheid, of ze het nu daadwerkelijk gingen behalen of niet. Het ging voornamelijk om de levensenergie die erachter zat, de kracht van dromen. Die het leven de moeite waard maakt om te leven überhaupt.

Men ging met maskers of schmink de straat op. Je zal het vast wel eens hebben gezien, de geschminkte schedels. De schedel staat niet alleen voor dood, wat voor hun vooral een overgang was. Maar ook voor wijsheid. Daarom werden er ook suikerschedels gemaakt. Als offer, dat de overledenen hun wijsheid mochten meenemen naar het hiernamaals. En dat wij ook nog van hun kennis mochten genieten.

Samhain 2021 hoe vier je dat nou?

Hoe vier je een feest waarin de dood meer een begin was van een nieuw leven. Alsof je het leven hebt afgemaakt, je hebt iets behaald, de heilige graal. En daarna komt eeuwigheid of verlichting van de ziel. Ongeacht of deze misschien nog moest leren van het leven, want ook de zwaarste criminelen kregen verlichting door te leren van hun leven en hun fouten. Alles was niet zo zwart/wit, het was ook zeker niet alleen maar licht en liefde. Maar ik denk juist door hun openheid voor het donkerte, voor wat we niet weten of kennen. Dat zij daarom zo één waren met de cyclus van het leven.

Iets wat wij westerse moderne mensen heel erg missen als je het mij vraagt: Aanraking met ziekte en dood. Kinderen worden bijna weggehouden bij zieke, oude, stervende opa’s en oma’s. Want het is allemaal maar eng. Niemand wilt oud worden, we zijn allemaal bang voor ziekte en dood. We komen alleen op de wereld en we gaan er alleen vanaf. Om te vallen in het niets. Het leven lijkt eindeloos. Op deze manier is het een straf om ooit te mogen overlijden.

Dus ga met Samhain 2021 eens na hoe je wél kunt genieten van het leven. Ga eens na wat ziekte jouw lichaam en jouw geest kan vertellen. Denk eens in hoe onze voorouders naar de dood keken. En hoe kijk je zelf naar einde en overlijden? Ik zie het als een wedergeboorte. Een leven die is afgerond als een nieuw boek wat is beschreven voor de ziel. Ja ik geloof in reïncarnatie. Ik zou ook niet anders kunnen met herinneringen aan vorige levens. En door de zielsverwanten in mijn leven welke ik al meerdere levens ken. Daarom vier ik het leven in al haar donkerte en licht. En vier ik mijn overleden dierbaren als verering van hun leven en hun ziel.

Natuurlijk helpt het voor mij dat ik hun ook kan waarnemen en met mijn overleden dierbaren kan communiceren. Maar dat is niet alleen hetgeen wat ik doe. Alhoewel mijn workshop op 2 november daarop wel gebaseerd is.

Ik vier het leven door te kijken wat ik verder in het leven wil en wat ik nog meer mag loslaten. De wijsheden uit het verleden neem ik met me mee om de toekomst te plannen. Maar vooral in het hier en nu te genieten van elk moment. Gelukkig valt Samhain 2021 op de zondag. En kunnen we heerlijk genieten van samenzijn met elkaar: Mijn partner en ik. Evenwel onze furrykids. Genieten van je huis, van wat je hebt, ook al is het niet veel. Misschien is het wel te veel, zo gaan wij ook veel dingen in dozen doen omdat we wat meer minimalistisch willen gaan leven. Zodat we nóg meer kunnen genieten van het leven zelf.

Rituelen voor Samhain 2021

Dit jaar zijn onze brem struiken zo enorm gegroeid… In het Engels heten ze niet voor niets: broom. Er werden vroeger bezems van gemaakt. Dus dit jaar ga ik een écht heksenbezem maken! 😀 Waarom? Gewoon omdat het leuk is. Maar nog meer omdat een bezem staat om niet alleen vuiligheid uit huis te bezemen. Je bezemt ook negativiteit uit je huis. Hoe mooi is dat om te doen met een eigengemaakte bezem die helemaal magisch met spreuken, olie en linten in elkaar is gemaakt.

Tevens is het een nieuw magisch jaar, een nieuw begin dus. Daarom wil ik graag een nieuwe journal inwijden. Ik gebruik bullet journals als agenda, mental health dagboek, et cetera. Dit jaar ben ik ook voorzichtig begonnen met een leeg notitieboek waar zelfs geen stipjes in staan. Gewoon lege vellen papier. En ik heb er al eentje extra liggen. Die ga ik inwijden met een prachtige quote die ik op pinterest kan vinden en allerlei plaatjes die ik ga uitprinten. Om een soort van kleine visionboard te maken als begin van deze journal. Zo is de toon meteen gezet en hoef ik niet ‘bang’ te zijn dat ik het verknal. Want wie houdt er nou niet van mooie quotes en visionboards?

Samen met mijn partner ga ik ook heel veel spullen in dozen doen en naar de kelder brengen. Zodat wij lekker kunnen gaan genieten van onze momenten samen en met onze dierenkinders. Want wij merken na een weekje uitproberen dat het erg gemakkelijk is om minimalistisch te leven. Nou moet ik wel heel eerlijk zijn dat wij nou niet echt van die huishoudsters zijn. We doen liever leuke dingen samen zoals koken, met de dieren genieten, werken aan onze projecten. Als huishouden. Dus als chaotische creatievelingen die het leven waarderen op elk moment. Is minimalisme het beste idee tot nu toe!

Beiden zijn we ook nog eens hooggevoelig. We voelen, merken, horen en ik zie onze overleden dierbaren. Onze oma’s en opa’s, onze ooms, mijn vader, et cetera. Eindelijk gaan we een voorouder altaar maken. Zo bijzonder en ‘toevallig’ is het ook nog eens, dat onze oma’s beiden dezelfde glazen koffiepot hadden met een kurk. Mijn oma was al jaren overleden voordat ik überhaupt in de planning was. En haar koffiepot heeft mijn moeder gebruikt voor filterkoffie. Maar door de senseo stond deze stofte happen op zolder. Toen Erik zijn oma overleed in 2019 zag ik dezelfde koffiepot in haar schuurtje. Deze gaan we gebruiken in een ritueel om ons huis te zegenen met onze dierbaren overledenen. Een beetje om elkaar alvast wat meer te verbinden.

Samhain 2021 wordt een prachtige zondag! Wat ga jij doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *