Een turbulente herfst…

Voor degene die zich afvragen waarom we zo’n moeizame herfst begin hebben:

I get ya! Zelf heb ik enorm veel last gehad van fibro, familiedrama, koppeldrama, ons nieuwe hondje. Zij is veel minder gewend met 6 maand 4 november ongeveer 10 maand). Wij dachten dat ze vanuit een opvanggezin wel wat meer gewend was. Een auto die stuk ging, oude pijntjes en die omhoog kwamen om geheeld te worden. Maar ook systemisch werk werd getriggerd. September was darma.

Het was alsof we door modder heen bewogen. Terwijl we ook nog prachtige dagen hebben gehad natuurlijk! Maar blegh, pff, het is niet gemakkelijk zeg… En dan moet de winter nog komen! Wat is er aan de hand?

Even heel logisch:

We hebben weinig zonlicht gehad deze zomer. Vooral hooggevoeligen zijn hier vatbaar voor. Het was een natte zomer, dus we waren wellicht minder vaak buiten. Dat betekent dat jouw lichaam minder vitamine D heeft kunnen aanmaken. Het is echt een logische verklaring voor jouw vermoeidheid. Dat je nu niet vooruit te branden bent, omdat je die brandstof ook gewoonweg niet hebt. 

Er zijn onderzoeken die zeggen dat de mensheid sowieso een chronische tekort heeft aan vitamine D omdat we zoveel binnen leven. Dus als je je van de zomer piek fijn voelde: Dan heb je wellicht de vitamine D bronnetje eindelijk een beetje gevuld had. Nu het zonnetje weer weg is… Is dit bronnetje alweer op. 

Wat te doen, wat te doen, ‘zucht’. Ga naar de een drogisterij en koop vitamine D3 op oliebasis. Dit neemt je lichaam zoveel beter op als tabletten! Neem gerust het kleine flesje voor kinderen en bereken de hoeveelheid druppels uit a.d.h.v. lichaamsgewicht. Liever iets te veel druppels dan te weinig. 

Echt hoor, just do it!

Nu even lekker zweverig:

Veel mensen worden steeds meer bewust. Niet zomaar van ‘iets’, maar gewoon een vergroot bewustzijn. Hooggevoeligen worden ineens ‘wakker’, we kennen het verhaaltje wel. Dit is niet gek, hooggevoeligheid is geen pandemie, het is gewoon evolutie. Niets bijzonders. Wel noodzaak, want we zijn de enigste dieren die deze wereld kapot maken. Dus het wordt tijd!

Maar dat betekent ook dat men ineens weer bewust wordt van de seizoenen. Misschien niet qua verstand, maar bijvoorbeeld qua lichaam. Dat het lichaam ineens vraagt naar warmte. Of dat intuïtie en hartgevoel ineens verlangen naar zelfreflectie. Iets waar menig mens allergisch voor is. En dat betekent dat je plotseling oude gewoonten moet gaan laten varen.

In oktober was het zomaar uit het niets tijd om erbij stil te gaan staan wat je allemaal mag gaan loslaten. De bomen maken zich ook alvast klaar om hun bladeren los te gaan laten. Dit gebeurt ook in ons lichaam en in onze geest. De geest, het gedeelte van ons ‘zijn’ dat het lichaam aanstuurt om te ademen, bloed rond te pompen, etc. (Want nee, wetenschap heeft eindelijk kunnen bewijzen dat dat niet in het brein gebeurt. Er is een bewustzijn, waar wij onszelf niet eens bewust van zijn, dat ons lichaam aanstuurt. Volg je hem nog?)

Als je hier niets vanaf weet, dan vraagt jouw geest en lichaam dus om iets waar je helemaal geen weet van hebt. Wat weer betekent dat je als het ware jezelf in de weg zit. Waardoor je het gevoel kan hebben in een wachtruimte te moeten zitten. Of het gevoel te hebben dat je door modder heen beweegt. Te weinig energie, snel geïrriteerd, veel moeten slapen maar niet kunnen slapen, geen zin hebben in dingen, etc. 

Het enigste wat je hoeft te doen: Luister eens naar je hart, naar je buik. Wat zegt jouw intuïtie, wat zegt jouw hart en wat zegt jouw bewustzijn?

Getalletjes, wie houd er niet van? (Ik, maar in numerologie is het anders.)

Numerologisch gezien hebben we het erg druk gehad in september. Alles stond in het teken van het getal 5. Want september 2021 is: 5+2+0+2+1= 14 en 1+4 is natuurlijk 5. Terwijl we ook nog eens in een 5 jaar zitten… Want 2+0+2+1= 5. 5 Is het getal van verandering maar ook van huis en haard. Dus ben je nog ‘thuis’ in je lichaam in je huis? En welke veranderingen komen eraan in je leven? Of wil je doorvoeren maar heb je nog niet gedaan?

September was dus de maand van dit jaar. Alles even bij elkaar gepropt in 1 maand.

Ondanks dat dit heel ver gezocht lijkt, kunnen we denk ik allemaal wel beamen dat er oude pijntjes omhoog zijn gekomen. Juist om los te gaan laten wat de herfst van je gaat vragen. Zodat je het nieuwe kan gaan verwelkomen na de winter. 

Oude pijntjes gaat niet om de situatie, maar het gaat om jouw gevoel. Dus welke gevoelens heb jij gevoeld die je herkent uit jouw verleden? Heb je je misschien weer in de steek gelaten gevoeld? Of stond je ineens weer ergens alleen voor? Heeft iemand weer jouw grenzen overschreden? Of voelde je je ineens weer dat kleine kind die sommige dingen ook zo enorm irritant vond! Dat zijn oude pijntjes. Het hoeft niet door dezelfde mensen, niet in dezelfde situatie plaats te vinden. Maar het is iets wat je kent van vroeger.

Die oude pijntjes worden door het universum gespiegeld omdat je ze nog niet hebt verwerkt. Verwerken betekent vooral voelen. Dus ga er maar eens lekker mee zitten. Wat deed zeer, waarom deed het zeer en vooral: Wat was die pijn. Voel dat maar eens, en zeg er maar eens tegen: “Je mag er zijn.” Dan zal je merken dat je het eigenlijk allang verwerkt hebt. Want je bent er al doorheen geweest. Je hebt het alleen nog niet losgelaten. In angst om die pijn te voelen. Maar juist als je het voelt, laat je het los. Dat is mens zijn. Welkom op de wereld!

Astrologische achtbaan

We begonnen september met uiteraard de zon in maagd. Maar ook mercurius was nog tot 4 september in maagd. Net als venus tot 5 september. En mars kwam juist op 2 september in maagd. Dat betekent dat de buitenste laag van jouw zijn (de zon), jouw uiting (mercurius), jouw liefde en passie (venus) net als jouw ondernemende kant (mars) allemaal in het teken stonden van maagd. Wat weer betrekking heeft op doen, daden i.p.v. woorden, praktisch en effectief te werk gaan. 

Over het algemeen denken de meeste mensen nu aan auto’s uit en in elkaar zetten of een ikea kast bouwen. Maar het gaat veel meer om doen wat goed is voor jouw leven. Hoe kun je praktischer leven? Welk nieuwe begin wil je aangaan? Dat is veel meer waar maagd voor staat. Niet zozeer voor de maagd die nog niet weet wat seks is. Het gaat om de Godin van vruchtbaarheid, en dan niet om kinderen te baren. Maar om de vruchtbaarheid die onze creativiteit en rationeel denken kunnen gebruiken om nieuwe projecten te baren bijvoorbeeld. 

Schaduwwerk

De nieuwe maan stond ook nog eens in maagd. En eigenlijk is dit de donkere maan. Dus ook onze schaduwkanten werden even lekker aangewakkerd. Om vooral eens te achterhalen wat bijvoorbeeld heel praktisch kan zijn aan jaloezie, woede, irritatie, in de steek gelaten voelen, etc. Allemaal donkerte in ons wat we zien als slecht en kwaad. Maar als je eens leert inzien hoeveel levenslust je uit woede kunt halen. Hoeveel motivatie er uit irritatie te halen is om het anders te doen. En hoeveel inspiratie er uit jaloezie te halen is, wat je jezelf mag gaan gunnen. Hoe je je eigen leven kan creëren om te krijgen wat anderen hebben maar dan op een manier wat bij jou past. 

Het is dus niet gek dat we het gevoel hadden door de stof te moeten happen om überhaupt maar eens naar het aankomende kwartier te kijken. 

En 26 september was ook nog eens de dag geweest dat mercurius (communicatie, uiting, techniek) retrograde ging lopen in weegschaal. Dus waar we niet weten of we nu licht of donker willen communiceren. Of we ons innerlijk kind of volwassen ik willen uiten. Gaan we ook nog eens even lekker met de communicatie ‘achteruit’. Het is niet zo dat mercurius daadwerkelijk achteruit gaat. Alleen op de aarde lijkt dat zo en daarom ervaren we dat ook zo. 

Alles is een spiegel van jezelf

Waarom? Omdat het een spiegel is. De kosmos is een grote spiegel. Zo communiceert het met ons. Wij hebben zelfreflectie nodig. En daarom gaat mercurius voor ons gevoel even lekker tegendraads werken. Niet omdat het jou wilt pesten. Maar je telefoon gaat bijvoorbeeld dood. Om je te laten zien dat je niet moet appen maar face to face moet praten! Onze auto is gestopt, omdat we moesten inzien dat we moeten investeren in wat wij belangrijk vinden. En het niet voor lief moeten nemen. Dat er een toekomst voor ons ligt, die dat ook mogelijk maakt. In plaats van angstvallig de hand op de knip te houden, gewoon te kopen. 

Communicatie en uiten is niet alleen praten, geschreven tekst, of iets dergelijks. Het is ook kunst, kunst is ook een uiting van. Maar ook de auto is een uiting van. Het uit onze behoefte bijvoorbeeld om familie te zien of om naar het werk te gaan. Net als dat mijn laptop een uiting is van wat ik wil delen met de wereld. Zo is internet een uiting van informatie overdracht. En dat is dan ook meteen DE betekenis van communicatie: Overdracht van informatie. Zo breed is het gewoonweg. 

Luister naar moeder aarde en vader herfst

Wees dus als de natuur, en laat je blaadjes los. Kijk de spiegel in van de cosmos. En zie wat het je vertelt. Moet je stilstaan? Dien je je even terug te trekken? Doe dat dan ook. Anders komt er vanzelf een moment waarbij je het niet meer voor het kiezen hebt. Denk aan burnout, depressie, chronische klachten. Luister naar je lichaam, luister naar de natuur en luister naar de spiegels uit je omgeving. Wanneer ze fluisteren hoor je het misschien niet. Als ze praten ga je denken. Maar zorg ervoor dat het niet tegen je gaat schreeuwen. 

Oktober

Was in het begin een verlengstuk van september. Helaas hield dit aan tot en met de laatste anderhalve week. Pas vanaf 18 oktober liepen alle planeten weer recht. En werd dus onze introspectie stopgezet. Dat gebeurt niet ineens. Wij westerse mensen denken dat wel. Maar onze voorouders waren veel slimmer. Zij dachten dat het einde van iets en een nieuw begin niet 1 deur was die dicht viel. Het was voor hun een proces. Een tijd van afsluiten en een tijd van opbouwen. Zoals je ook bij de maan ziet. Net als je kan zien in de natuur met de seizoenen. Het is niet alleen zomer en winter. Je hebt een afbouw van zomer naar winter: de herfst. En een opbouw van winter naar zomer: de lente. Waarin ontzettend veel gebeurt. 

Oktober was een 10 2021 1+2+2+1=6 maand. Een maand die eigenlijk een deel laat zien van 2022 want 2+2+2=6. De laatste week hebben we dus oplossingen kunnen vinden of bedenken. Een richting kunnen uitkiezen na onze introspectie. Na al die zelfreflectie, loslaten en voorbereiden op de winter. Lijkt het nu allemaal wat lichter. Maar we voelen nog steeds die naweeën van september en het begin van oktober. 

Toch kun je nu heel goed merken dat het echt tijd is om weer wat te doen. Mars was sterk aanwezig, met de volle maan in ram kregen we echt een vuur energie. Wat heb jij daarmee gedaan? Heb je de nieuwe energie aangepakt om jouw eigen innerlijke vuur ermee aan te wakkeren? Of ben je nog steeds nukkig omdat september en het grootste deel van oktober zo zwaar waren?

Met de nieuwe energie in schorpioen is het tijd om jouw gevoelsleven aandacht te geven. En met Samhain voor de deur is het tijd om het leven te vieren maar ook de doden te eren. Om even stil te staan bij leven en dood. Bij beweging én stilstaan. Zoals ook de schorpioen gevoelig is tevens dodelijk. Een waterteken, en oh wat een water valt er weer neer… Heb je genoten van de vurige dagen? Of heb je ze aan je voorbij laten gaan en lijkt het voor jou alsof het alleen maar regent? 

Dit heb je dan echt helemaal aan jezelf te danken. Hoe hard het ook klinkt. Als je niet die vuur hebt gevoeld in de zon, in de energie om je heen, in jezelf. Dan heb jij gefocust op wat er was. Op het verleden al is dat 2 weken terug. Leef met de dag, maar focus op diezelfde dag, wat je wilt manifesteren in de toekomst. En leer van alle momenten uit het verleden. Vergeven ja, vergeten nee. Lessen zijn er om van te leren.

Nieuwe maan 4 november

In de maand van schorpioen staat ook nog eens de nieuwe maan in schorpioen. Gevoelig, waterig, emotioneel, seksueel, aantrekkingskracht, etc. Allemaal termen die hierbij horen. Dus let heel goed op wat jouw relaties betekenen voor je. En hoe jij reageert. Let ook op dat anderen dus ook (over)gevoelig kunnen reageren! Neem dus niet alles serieus, en je eigen gevoelens ook niet. Maar wees wel bewust dat er altijd een kern van waarheid in zit. Hier kun je prachtig mooi mee gaan werken.

Een nieuwe maan staat voor veel mensen juist voor loslaten vanwege het donkere. En voor andere mensen staat ie vooral voor nieuwe intenties zetten omdat het een ‘nieuwe maan’ is. Dus een nieuw begin van de maancyclus. Maar als ik zo kijk naar de 3 dagen donkerte wat eigenlijk stond voor de ‘donkere maan’. Dan gaat het dus om einde, afscheid, inderdaad loslaten. En kun je uiteraard wanneer je de eerste tekenen van de maan weer ziet beginnen met intenties te zetten voor de nieuwe maancyclus. 

Maar met venus die 5 november in steenbok gaat lopen en mercurius in schorpioen is het toch echt wel weer een tijd van processen. Dus ik blijf bij hoe onze voorouders het zagen. Steenbok is natuurlijk gewoon een geit. En geiten zijn slimme wezens, ze dulden geen disrespect en weten goed wat ze willen. Venus is de planeet van liefde, verbinding en harmonie. Dus hoe gaat jouw intelligentie, intolerantie tegen respectloosheid en weten wat je wilt. Samenwerken met jouw liefde, verbindingen en verlangen naar harmonie?

Deze tijd gaat jou vragen om balans te creëren tussen hoofdzaken en hartzaken. Wat voel je en wat wil je? En hoe kan je dit samen laten werken? Dat te samen met de gevoeligheid, mysterieusheid, aantrekking en emoties van schorpioen is het noodzaak om heel open en eerlijk te blijven naar jezelf en iedereen om je heen. Want anders kan het nog wel eens hoog op gaan lopen.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat je nog helemaal niet weet wat je wilt. Dat je juist over je heen laat lopen en een te hoge tolerantie van disrespect hebt. En dat dit heel gevoelig wordt bij je. Ook daarin zal je zien dat het tijd wordt voor balans. Je weet namelijk heus wel dat het anders moet. Dat je je grenzen moet gaan inzien en bewaken. Laat het niet zover komen dat je uitvalt. Maar leg uit wat jouw grens is en als ze er toch over (willen) gaan, houdt ze tegen. Loop desnoods zonder pardon weg. 

Het wordt een interessante tijd. Niets is zo stormig als de herfst. 

Heb een prachtige halloween! Eer het leven, de levens van jouw overleden dierbaren en van jezelf. En eer de doden, wat ze ons geleerd hebben en dat ze nog steeds bij ons zijn. 

Psst: mocht je dinsdag 2 november niks te doen hebben… En stiekem wil je heel graag leren channelen om met jouw overleden dieren te communiceren: Ik geef dan een leuke online workshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *