avondritueel

Avondritueel

Wij hebben een nieuwe en gezamenlijke avond ritueel. Iets wat we samen alleen doen. En het werkt voor ons als een tierelier: Een avondritueel

Hoe maak je een avondritueel?

Daar wij al ons lichaam met respect kunnen settelen wanneer wij dat willen. En al wat meer liefdevolle controle hebben over ons brein. Met behulp van aardingsoefeningen, meditatie en weten dat het goed is voor onszelf. Ook wetende dat het soms niet lukt en dat dat ook goed is. Dus zonder oordeel, zonder een bepaalde status te moeten bereiken. Maar vanuit liefde voor onszelf, ons lichaam en als voeding voor de geest.

Hebben wij wat dingetjes bij elkaar gesprokkeld wat voor ons ontspannend werkt. Dus het is misschien vooral een goed idee om te kijken wat voor jou/jullie werkt.

Slaapthee

Wat wij doen? Wij zetten slaapthee. Een thee waardoor we beiden echt een goede nachtrust hebben. Namelijk passieflora thee. Ik doe er dan nog wat lavendel bij om ook even mijn hoofd leeg te krijgen want deze helpt voor mij erg verhelderend. Deze thee nemen we mee naar bed. We doen ons ding voordat we gaan slapen. Zoals even lekker naar de wc gaan. Uitkleden, groot licht uit, nachtlampje aan. En de thee gaat lekker mee. De warmte, de werking van de ingrediënten, etc. Maakt eigenlijk thee meenemen al een goed ritueel.

Rustgevende muziek

Dan zetten we heerlijke muziek op om letterlijk bij weg te dromen. Ik hou zeker weten wel van meditatiemuziek. Een van de beste nummers in mijn ogen is deze: Mental and Spiritual Reboot. Wat ik zo fijn vind aan deze is dat er geen plingel muziek in is. Geen piano, geen stem die ineens hard of zacht gaat. Maar ook geen vervelende tonen zoals je soms hebt bij binaural beats. Soms hoor je een regenpijp, en komt er een soort fluit in voor die hele zachte tonen geeft. Ik ben fan!

Geuren geven sfeer en beïnvloeden de gemoedstoestand

Een wierookje van goede kwaliteit waar we beiden van kunnen genieten is ook iets wat we in de slaapkamer hebben. Wierook is een fijne sfeermaker en perfect voor een avondritueel. Maar neem wel goede kwaliteit. Want synthetische wierook vind ik niet lekker en krijgt mijn manlief migraine van. Dus dat is echt een no go voor ons. Eigenlijk zou het een no go moeten zijn voor iedereen i.v.m. gezondheid. Een goede wierook beïnvloed niet alleen de sfeer, dus daarmee jouw stemming. Tegelijkertijd kan het zeker nog eens helpen met allerlei septische deeltjes in de lucht. Ik ben toevallig fan van patchoeli en sandelhout. Maar benzoë, mirre en frankincense vinden we ook allebei erg lekker. Alle wieroken die ik noem, behalve patchoeli zijn prima om bij te slapen! (Zelf slaap ik als een blok op patchoeli. Gelukkig mijn vent ook, het is gewoon echt een geur die in ieder bij mij erg goed past.)

Kun je niet tegen wierook? Wat denk je van een diffuser met een heerlijke etherische olie? Een heerlijke jasmijn of lavendel zou ook super fijn zijn in de slaapkamer! Ze helpen je te ontspannen, de dag los te laten en heerlijk weg te dromen. Wist je dat het van lavendel zelfs bewezen is dat het rustgevend werkt bij angst?

Yoga bij het avondritueel

Wanneer we lekker loom en ontspannen zijn, gaan we ons lichaam stretchen. Ik doe al vanaf mijn 15de yoga en heb het zelfs nog een aantal yaar gegeven in lessen. Zoals ook pilates. Mijn hubby heeft vaak genoeg meegedaan. We kennen dus beiden de houdingen en onze lichamen ook. Daarom laten we ons lichaam zelf bepalen waar hij of zij behoefte aan heeft. En bewegen afzonderlijk van elkaar en toch met elkaar in dezelfde sfeer die we creëren in de slaapkamer. Het is zo rustgevend om letterlijk weer even terug te komen bij je lichaam, bij de ‘slaapkamer’. Gewoon even bewust de tijd nemen om je hersenen en lichaam te laten wennen dat je moet gaan slapen. En vooral even niet meer piekeren, peinzen, denken, etc. Ook even de tijd voor elkaar nemen is heerlijk!

Het doel van een slaapkamer

Want hoezo moet een slaapkamer alleen maar saai zijn? Als je er ook heerlijk in kunt ‘zijn’. Lekker kan genieten van de avond. Van het samenzijn en samen in slaap gaan vallen. Of de een doet nog een ademhalingsoefening en de ander ligt al te snurken. 😉 In ieder geval dat is mijn zienswijze. Natuurlijk kun je een avondritueel ook lekker in de woonkamer doen! Van mij part neem je een douche met kaarslicht, of een bad met edelstenen als avondritueel.

Begin je avondritueel met een goed gevoel: reflecteer

Wel is het ook goed om te weten dat wij met avondeten altijd samen reflecteren op onze dag. We helpen de ander inzien hoe het anders zou kunnen. Of hoe trots we op elkaar zijn. We zijn erg open en heel eerlijk naar elkaar. Dus als we gaan beginnen aan ons avondritueel… Dan is er al geen twijfel meer of onzekerheid over de dag. Want die hebben we eigenlijk al afgesloten! Reflectie, zelfreflectie en elkaar gewoon even helpen afsluiten was vroeger eigenlijk heel normaal. Maar helaas is dat tegenwoordig anders met die telefoons, tablets en tv’s. Dus begin je avondritueel goed: Zet beeldschermen even uit. Help elkaar even uit het hoofd te komen. Wij doen dit heerlijk tijdens het eten. Gewoon gezellig aan tafel, ouderwets gezellig eten en kletsen!

Wekelijkse rituelen

Woensdag ’s avonds is het onze datenight. Ook zo’n wekelijks ritueel dat we echt even tijd voor elkaar maken tijdens werkdagen. Gewoon om even prioriteiten te stellen. Wat en wie is nu echt belangrijk? Want ook wij weten: een relatie daar moet je aan werken! En gelukkig doen wij dat samen. Met veel liefde en plezier. Ook omdat we weten hoe het is als je een partner hebt die dat niet wilt, niet meedoet en waarbij je eigenlijk alleen bent.

Hoe gaan jouw/jullie avonden eruit zien? Heilzaam zoals die van ons? Of blijf je liever bij het oude vertrouwde wat eigenlijk misschien helemaal niet zo goed werkt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.